Już to samo zapewnia znaczne zwiększenie ekonomiczności działania. Tak np. „przedłużenie” serii produkcyjnych, umożliwione przez taką kumulację, pozwala rozłożyć koszty różnego rodzaju czynności preparacyjnych na większą liczbę wytworów, obniżając ich koszt przeciętny. Korzyści wynikające z takiej kumulacji należy oczywiście zawsze porównywać z ryzykiem wiążącym się z nią (np. mniejsza zdolność zakładów wyspecjalizowanych w wąskim asortymencie do przystosowania się do zmian sytuacji, skłonność producentów mających faktyczny monopol do lekceważenia odbiorców). Generalnie jednak nie ulega chyba wątpliwości, że w naszej konkretnej sytuacji daleko jest jeszcze do granicy, od której począwszy ryzyka mogłyby przeważać nad korzyściami.Można jednak specjalizować działalność jednopodmiotową (np. pracę poszczególnych robotników) również w zakładzie pracy o szerokim „nie wyspecjalizowanym” asortymencie produkcji. Także taka specjalizacja (doprowadzona do właściwych granic) może zapewnić ekonomizację działania.
ZWIĘKSZENIE EKONOMICZNOŚCI DZIAŁANIA
